The Mystery

2012.03.20. 22:35

of Nokia

És igen, megvan. A legújabb széria egy csodálatos darabja, nem is egy, hanem egy pár. Gyönyörű, kék, igazi, eredeti Nokia. Jól bírja a Lumi-t, vagyis a havat. Jajj annyira örülök, hogy az enyém lehet egy ezek közül, a vadonat új, szépséges gumicsizmák közül egy. Mert van, és mindazoknak akik nem tudták, figyelmükbe ajánlom a NokiaN csizmákat, amivel a világhíres cég karrierje kezdődött.

of language

Mert az ember lánya ugye hozza haza az óvodából a gyermeket nap nap után. Együtt sétálnak, a csöppke bámul ki a kocsiból, én meg, hogy ne unatkozzon szegény, az útszéli látványosságokra hívom fel a figyelmét. Nézd/Katso autó, busz, bicikli, miaúú (alias macska). De a legtöbbet mégiscsak kutyákat látunk. Főleg zsebkutyákat (ez a finnek második számú hobbija a sport után, és elfér a lakásban). A beszéd a következő szokott lenni:
"Katso (Nézd!) koira (kutya) = vauvau! Atilla!!! Vauvau!" Vagyis mutatom a gyereknek, hogy észrevegye a kutyát.
De ugye ezekkel az ebekkel mindig van kísérő is, akit sétáltatnak, a morcos finnek, akik már jó előre felöltöztették kutyaőméltóságát valami feltűnően pink vagy drapp kockás lepedőbe. Ők azonban mindig furán néznek a mondatom után. Ma sikerült rádöbbennem, mert ők ezt értik:
"Katso koira (Nézd kutya!) Vauva Atilla, vauva. (Ez itt egy baba=kisgyerek, Atilla, egy kisgyerek.) Tehát ők nem úgy látják, hogy a gyereknek mutatom a kutyát, hanem, hogy a kutyának mutatom be a gyereket. És még csodálkozom, hogy "idiotti"-nak néznek =)

of traveling

Akad, mikor olyan sűrű a nap, hogy a vásárlásra alig jut idő, egyik gyerektől rohanok a másikhoz, és természetesen azt a buszt választom, amelyikkel a leghamarabb érek az óvodához. Így is mindig én viszem el utolsóként. Szó mi szó, éppen rohanok a buszhoz, sikerül is felpattannom, még hely is van (bár ez itt egyáltalán nem megy csodaszámba). Ülök szép csöndesen, egyszer csak rámköszön egy nő. Húha... már láttam őt valahol, de hol, nem emlékszem a nevére, és arra sem, hogy honnan kéne ismernem. Sebaj, kedvesen elkezdi a beszélgetést: "Mész Atillához?" mindezt persze angolul, ami nekem very badly, de annál inkább fluently megy. =) "Igen megyek, éppen hozom őt el az oviból." mire ő furcsán megdöbbenve "Ezzel a busszal a legjobb menni az ovihoz?" én pedig teljes őszinteséggel válaszolom "Nem, egyáltalán nem." És ezen ő olyan hangosan és szívből jövően elkezdett kacagni, hogy az egész busz már már hangosan azon kezdett gondolkodni, hogy vajon mit is mondhattam neki. (Ez ment a leghamarabb, de nem ez a legkényelmesebb, legközelebb vivő busz. Márpedig a finnek olyanok mint az elektronok, mindig a legalacsonyabb energiafokozaton mozognak.) Szóval a lényeg: MEGNEVETTETTEM EGY FINNT!

of study

Amikor egy bangladesi srácnak, a már fent említett szépséges angol nyelvtudásommal magyarázom a finn nyelvtant. No comment...

of weather

A hőmérő higanyszála 0° C körül mozog, a tenger olvadozik, már kevesebben mernek mászkálni rajta. A hó hol olvad, és tavasz akar lenni, hol meg nekiáll esni, mert még úgy érzi nem volt elég belőle. A szél fú, de még nem zöld fű, csak ahol hó állott, most kőhalom. Legalább is kavics. Mert ugye a hó sózása bizonyos mínusz fokok alatt már mit sem ér, így kavicsokat szórnak az útra (na meg azért is hogy hazataláljanak). Ezek most a nagy olvadás során előbújnak és vizes kőtengerré változnak. Legalább annyira csúszik minta mellette lévő vizes jég. Mókás közlekedni, még jó hogy van gurulós járókeretem többnyire (értsd: mire nem jó a babakocsi...).

 

süti beállítások módosítása