'Elfinnesedés', szakszó. Érdemes körbejárni, ha már itt tartunk.
Körülbelül egy évvel ezelőtt kaptam egy linket egy nagyon jó barátnémtól. Ezen a lapon ezzel a témával kapcsolatos állítások, sztereotípiák bizonyításai vagy cáfolatai kaptak helyet. Én most a saját oldalamról közelítem meg a kérdéseket. Nézzük milyenek az én személyes tapasztalataim.
Túl sok időt töltöttél el Finnországban, ha...

Részlet a Helsingin Sanomat listájából. (Sunnuntaiset Lapset|2011. július 30.)

1. Szereted a csöndet
Ez így igaz, és nekem, már most látom, hogy nagyon fog hiányozni. A finnek tényleg nem egy beszédes népség. Van egy nagyon találó vicc is erről: egy francia, egy olasz és egy finn meg az elefánt találkoznak. Mind a három ránéz az elefántra, majd elgondolkodik: Milyen ételt lehetne ebből az elefántból csinálni? - gondolja a francia. Milyen lehet ez az elefánt az ágyban? - gondolja az olasz. És vajon mit gondol a finn: Vajon mit gondol az elefánt rólam.
Mellesleg asszem már mondtam, hogy általában az itteni őslakosok csendesek. Reggelente a metróban síri csend van. Hangosan beszélnek, vagy kiabálnak: a gyerekek, a külföldiek vagy a részegek. Tényleg! Ellenőriztem.

2. Körbenézel a szatyorgyűjteményedben, hogy melyiket vidd magaddal a boltba
Bár a finnek ezt nem igen szokták észrevenni magukról, de tényleg így van. Mindenféle vászonszatyrok, táskák szoktak reklám, szóróanyagként a vásárlók zsebébe vándorolni. Így az olyan család, ahol nincs minimum 6-8 ilyen zsák, az vagy nem finn, vagy annyira szegényesen él, hogy egyetlen vásárlásnál sem költ 25 eurónál többet. Vagy egyszerűen nem jár vásárolni.

3. Még mínusz harminc fokban sem vagy hajlandó kalapot/sapkát hordani
Ez úgy ahogy van egy nagy hülyeség. A finnek bolondulnak a sapkákért kalapokért. Főleg most, hogy nagyon is divatban vannak bizonyos típusok. Plusz mindennek tetejében Helsinki idén a világ dizájnfővárosa, a város és lakosai is igyekeznek a legeslegtrendibbnek tűnni.

4. Az ok, amiért Stockholmba vagy Tallinnba  mész komppal:
a. vámmentes  vodka
b. vámmentes sör
c. vámmentes... alkohol?
Ezt Julcsa húgommal szívesen megerősíthetem. Mikor felszálltunk a Tallinnba induló hajóra, ő megkérdezte tőlem: "Mi a frásznak hoznak ezek magukkal ennyi gurulós bőröndöt, mikor a nagy részük ugyan ezzel a hajóval fog visszajönni, még aznap este?" A kérdés a visszaúton hamar megválaszoltatott, ugyanis, aki nem volt már tök részeg (Életkép: pasasok imbolyognak a WC felé, majd beesnek a női mellékhelységbe, ahol konstatálják, hogy rossz helyre nyitottak be, kimennek, majd egy öt perc múlva benyitnak ugyan azon az ajtón.), szóval aki nem teljesen ázott el, vagy elázott - tulajdonképpen ez teljesen irreleváns - az a teletömött gurulós bőrönd tetejére még az utolsó pillanatban még két rekesz sört, egy karton cigit, meg valamennyi vodkát felgumipókozik jó igényesen. Csak a biztonság kedvéért. (A helyzet az, hogy ismerve az árakat, az észt és a hajón vásárolt áruk lényegesen olcsóbbak.) Egy kiegészítésem lenne, a hajót sokszor veszik igénybe nyugdíjasok, akik viszont az olcsó árak mellett a mulatós zenével megtűzdelt, műsort és a bingót szeretik. Annyira, hogy kizárólag a hajón töltik az út minden percét. Tallinn gyönyörű, középkori belvárosa kit érdekel, mikor a hajón ócskábbnál ócskább finn mulatósra lehet ropni a táncnak nem minősülő gyógyhatású készítményt. De hát ha egyszer ezt szeretik...

süti beállítások módosítása