Szóval...

2011.08.27. 17:57

 ...szóval pontosan egy hónappal ezelőtt érkeztem meg a Helsinki repülőtérre. Ahol nagy, nagy szeretettel már vártak rám. Nem szokványos AuPair-ség ez, mert itt mindenki - na jó majdnem mindenki - 5 nyelven beszél, legalábbis a családban. Finnül, svédül, angolul, németül és magyarul. Úgyhogy a nyelvdömpingben kedvemre válogatva, én nagyon gyatrán beszélek németül angolul és magyarul, aszerint, hogy éppen kivel... Szegények... =)

Szóval a rövid családfa, csak hogy mindenki tisztában legyen vele: Gézának és Lieselotténak (náluk lakom) 4 gyereke van: Réka, Torda, Géza és Zsolt. (Most majdnem egy hónapig ő is itt lakik, ahol én =)) Szóval eddig Réka kisfiára vigyázok, akit Atillának hívnak, Atilla papáját pedig Kurtnak. Tordának két gyereke is van: Anton Zoltán és Tereza Ilona. Ifj. Gézának pedig kb 3 héttel ezelőtt született meg a kicsi fia, akire valószínüleg szintén kell majd vigyáznom. Mindenki rettentően, nagyon kedves, de tényleg. Ráadásul, hogy hallok magyar szót, teljesen olyan mintha otthon lennék, kicsit kevesebb a népsűrűség, meg kevesebbet veszekszünk. Ja és hát nagyobb a tisztaság... 

De most komolyan, ez a város olyan tiszta, hogy csak na. Nem tudtam, mi az ami Budapesten olyan más ilyen tisztasági szempontból, és rájöttem, hogy itt sokkal kevesebb a csöves és koldust meg kb egyet sem láttam. Utcazenész persze van bőven főleg a mi keleti szomszédainktól érkezett kisebbségiek. Itt keresik a gazdagság kulcsát, nem tudom mennyire lehet jövedelmező. Tisztaság szempontjából tényleg gyönyörű a város, meg hát azért az épületek se csúnyák - akárki akármit mond. Van néhány historizáló épület, de inkább a modern vonalak a meghatározók, 1920-1950-es évek divatjai. Bár szép 19. század közepi (ha jól emlékszem) az evangélikus nagytemplom, amit egy német Engel nevű valaki tervezett az előtte álló térrel együtt. (Ezen a téren van a Helsinki Egyetem főépülete is, ahol majd finnül tanulok.) Nekem nagyon tetszenek a nemzeti romantikus stílusban épült, szinte várszerű épületeik, lásd Nemzeti Múzeum, Nemzeti Színház. Rengeteg lakóház a városközpontban a finn szecesszió jegyeit viseli magán, kifelé pedig egyre inkább a modernebb irányokba mennek el. Most az itteni Metróállomásnál építenek "panelházakat". Laknék egy ilyen lakásban az tuti. A város külső részein, ilyen kis kertvárosokban a régi típusú (Budapesten is van) panelházaktól kezdve, vörös téglás megoldásokon keresztül faházikókban is laknak. Jómagam is egy ilyen faházikó emeletén lévő kicsiny szobában "tengődöm". Ez olyan mintha lambériából lenne, pedig nem. Tisztára olyan érzés amikor meglátod, mintha el tudná fújni az első szél, de ez speciell már több mint egy évtizede itt van és még nincs baja, szóval... =) Ja, még annyit ehhez, hogy nagyon szép pirosas színe van a háznak, ilyenből sok van (biztos trendi, de bármilyen más színben is láttam már: fehér, kék, zöld, sárga, barna)

A tisztaság amúgy falakon belül is szinte egy kórházzal vetekszik (én hetente takarítok mind a két helyen > porszívó, felmosócucc a parkettához főleg, portörlő, ablak és tükörpucolás, gumikesztyű és szivacs a WéCékhez, 3 vagy 4 óra, egy kis elszántság meg én és Miles Davis > csillog villog minden mint a reklámokban). De amúgy megéri, mert tényleg nagyon szép így minden bent is. Ehhez a tisztasági előírás csomaghoz tartozik a cipővelnemmegyünkaházbabe dolog, amit RETTENETESEN komolyan vesznek, úgyhogy kizárólag az előszobában vannak cipők, sehol máshol. Ez az otthoni laza rendszabályokhoz képest más, de mint a mellékelt ábra mutatja, meg lehet szokni, legalábbis nekem megy.

Az elmúlt egy hónapban tehát sokat mászkáltam a városban, nézegettem a dolgokat amiket más turistának látszó alakok is (meg olyat is amiket nem nézegettek), sőt a múlt héten Zsolt nyakamba zúdított róluk rengeteg információt, szóval elvileg tudnom kéne, de a 85%-át nem tudom visszamondani. De sebaj, még mesélhet sokat szeptember végéig =) (hátha addig meg is jegyzem). Délutánonként babázom, kivéve szombaton (akkor délelőtt). Takarítok, főzök, mosok, sütök is saját kedvemre és szórakozásomra is =)

És szeptember 13-án meg indul a finn tanfolyam...

süti beállítások módosítása